Značajno smanjen izvoz otpada iz EU u Kinu

Nakon što je Kina 2017. godine zabranila uvoz četiri klase i 24 vrste čvrstog otpada, izvoz materijala za reciklažu iz Evropske unije opao je za više od 95 odsto, navodi Evrostat.

Statistička služba EU, navodi da je tokom 2016. godine trgovinski blok izvezao oko 1.4 miliona tona plastičnog otpada u Kinu, a da je nakon izmene trgovinskih propisa dve godine kasnije izvozio svega 50 hiljada tona. Prošle godine se ta količina dodatno smanjila, na 19 hiljada tona, prenosi Nova ekonomija.

Kina je zabranila uvoz svog plastičnog otpada, nesortiranog papirnog otpada, tekstila, pojedine vrste otpadaka koje nastaju nakon obrade metala, kao i sav nesortirani metalski otpad.

Zabrana je dovela do nagle promene odredišta za evropski papirnii plastični reciklabilni otpad, koji je uglavnom preusmeren ka drugim azijskim zemljama i Turskoj.

Za papirni otpad smanjene je bilo umerenije. Tokom 2016. godine, EU je Kini izvezla pet miliona tona papirnog otpada, do 2018. godine je prepolovljen, a lane je ta količina dodatno smanjena, na 700 hiljada tona.

Ukupna količina izvezenog otpada iz EU je između 2016. i 2019. opala sa 7,4 miliona tona na 5,8 miliona tona.

Brojke za januar 2020. godine ukazuju na nastavak ovog negativnog trenda, sa najnižim stopama izvoza do sad, premda je moguće da su ove brojke takođe pogođene pandemijom koronavirusa u Kini.

Izvor: Nova ekonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *